Η Παναγία στη «Θύρα 4»!

Η Παναγία των Παρισίων


Αμέτρητα είναι τα θεοτοκωνύμια που έχει δώσει ο λαός μας στην Παναγιά. Ξεπερνούν τα 500 και οι επωνυμίες αυτές χωρίζονται σε τουλάχιστον οκτώ κατηγορίες: από την παράσταση της Θεοτόκου στην εικόνα, από τον τόπο, από την τεχνοτροπία του Ναού, από το όνομα του κτίτορα, από τον μήνα της εορτής, από τα θαύματα της Παναγιάς, εγκωμιαστικά και τέλος αυτά που έδωσαν οι υμνογράφοι της εκκλησίας μας.
Θα χρειαζόμασταν μια πολυσέλιδη έκδοση για να τα μεταφέρουμε όλα και να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις «κατηγορίες» στις οποίες μόλις αναφερθήκαμε. Το σημερινό μας ενδιαφέρον θα παραμείνει σε μόλις δύο Παναγίες κι αυτό με αφορμή την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη γαλλική Γκενγκάμπ.
Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας Αγγελος Αναστασιάδης συχνά πυκνά αναφέρεται στη θέληση της Παναγιάς για επιτυχίες -αλλά και αποτυχίες- του «Δικεφάλου». Ποτέ όμως δεν ξεκαθαρίζει για ποια ακριβώς Παναγιά μιλάει (από τις 500 τόσες που διαθέτουμε...).
Π.χ. δεν μας έχει αναφέρει ποτέ την Παναγία των Παρισίων. Κι όμως ήταν αυτή που τελικώς βοήθησε τους Γάλλους της Γκενγκάμπ να πάρουν τη χρυσή πρόκριση από το φαβορί ΠΑΟΚ, το βράδυ της Πέμπτης, στην Τούμπα. Εμ, έτσι είναι τα πράγματα. Δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στη χάρη Της!

Παναγία Τρυπητή
Παναγία Τρυπητή
Ούτε για την Παναγία την Τρυπητή μας έχει μιλήσει ποτέ. Αναφέρομαι στην πολιούχο του Αιγίου, ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μας μνημεία, κτισμένη πάνω στο λιμάνι μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 30 μέτρων, όπου παλιά ήταν Μονή. Κι όμως. Η άμυνα που παρουσίασε η ομάδα του την Πέμπτη ήταν σαν να είχες μπροστά σου την Παναγιά την Τρυπητή να φωνάζει συνθήματα μαζί με τη «Θύρα 4», του στιλ «κάντε καμιά μεταγραφή»...
 
 


Συντάκτης: 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προγνωστικά για το στοίχημα & προβλέψεις Πέμπτη 29-03-18

Μεταγραφική βόμβα από τον Ολυμπιακό (photos)

Σε αυτό το Euro παίζεται μεγάλη… μπάλα (Video-Gallery)