Το χρονικό της αποκαθήλωσης του βασιλιά Μουρίνιο


 
Ο Ζοζέ Μουρίνιο γεύτηκε τον Μάιο το νέκταρ της κατάκτησης του τίτλου με την Τσέλσι όμως επτά μήνες αργότερα ήπιε το πικρό φαρμάκι της... Νο 2 απόλυσης από τον Αμπράμοβιτς. Το Sport24.gr παρουσιάζει το χρονικό της ελεύθερης πτώσης του "special one" από το λονδρέζικο βασίλειό του.

AdTech Ad
Ο ίδιος ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει ξεκαθαρίσει πως η σχέση του με την Τσέλσι είναι καρμική και πως ο σύλλογος αυτός αποτελεί το σπίτι του όμως η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η ομάδα του Λονδίνου να τον "πληγώσει" για δεύτερη φορά δείχνοντάς του κυνικά την πόρτα της εξόδου μεσούσης της σεζόν.
Το 2007 ήταν μία ισοπαλία (1-1) στην πρεμιέρα του Champions League με τη Ρόζενμποργκ που αποδείχτηκε μοιραία για τον Πορτογάλο, οκτώ χρόνια αργότερα είναι η ήττα από τη Λέστερ, 9η στις πρώτες 16 αγωνιστικές της Premier League, που έφερε το οριστικό διαζύγιο με τον Αμπράμοβιτς.
Οι δηλώσεις του Μουρίνιο πως αισθάνθηκε προδομένος από τους παίκτες του αλλά και το ότι "εγώ έκανα εξαιρετική δουλειά πέρυσι όπου ανέβασα αρκετούς σε ένα επίπεδο πιο πάνω από αυτό που είναι" εκλήφθηκε από τη διοίκηση ως παντελής απουσία χημείας στα αποδυτήρια και έτσι το "αντίο" ήταν θέμα χρόνου να έρθει.

Τελικά αυτό  έγινε το απόγευμα της Πέμπτης και πλέον μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των δύο πλευρών: ποιον προπονητή θα επιλέξει ο Αμπράμοβιτς για αντί-Μουρίνιο και ποιός θα είναι ο επόμενος σταθμός στην σπουδαία προπονητική διαδρομή του Πορτογάλου.
Πώς όμως φτάσαμε στο διαζύγιο επτά μήνες μετά την επιστροφή της Τσέλσι στην κορυφή της Premier League; Αυτές είναι οι σημαντικότερες ημερομηνίες που "εξηγούν" για ποιο λόγο ο Μουρίνιο εγκαταλείπει για δεύτερη φορά το "σπίτι του", την αγαπημένη του Τσέλσι.

8 Αυγούστου

Λένε πως η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται και στην περίπτωση της (αυτο)καταστροφικής φετινής πορείας της Τσέλσι στην Premier League, τα πρώτα άσχημα μηνύματα για τον Ζοζέ Μουρίνιο ήρθαν στον αγώνα της πρεμιέρας κόντρα στη Σουόνσι (2-2). Η γιατρός της ομάδας Έβα Καρνέιρο και ο φυσιοθεραπευτής Τζον Φερν έσπευσαν λίγο πριν το φινάλε του αγώνα να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία Εντέν Αζάρ με αποτέλεσμα να αγωνιστούν οι "μπλε" με 9 παίκτες πάνω στο χορτάρι για περίπου ένα λεπτό (είχε αποβληθεί νωρίτερα ο Κουρτουά με απευθείας κόκκινη κάρτα) και ο Ζοζέ Μουρίνιο εξεράγη! "Δεν ήμουν χαρούμενος με το ιατρικό μου επιτελείο. Είτε είσαι ο άνθρωπος για τις φόρμες, είτε γιατρός είτε γραμματέας στον πάγκο, θα πρέπει να καταλαβαίνεις το παιχνίδι. Θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πως έχεις παίκτη λιγότερο και όταν βγαίνεις στο γήπεδο για να βοηθήσεις έναν παίκτη θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως ο παίκτης σου έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ήμουν σίγουρος πως δεν είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα ο Αζάρ. Δέχτηκε ένα χτύπημα και ήταν πολύ κουρασμένος από το παιχνίδι. Όμως το ιατρικό τιμ της ομάδας ενήργησε παρορμητικά και με αφέλεια και με άφησε με οκτώ παίκτες εκτός εστίας σε μία αντεπίθεση των αντιπάλων μετά από στημένη φάση", τόνισε μεταξύ άλλων ο Μουρίνιο, εκτοξεύοντας ουκ ολίγα καρφιά για την πανέμορφη γιατρό της Τσέλσι. Η αρχή του τέλους στη σχέση των δύο πλευρών είχε μόλις δρομολογηθεί.

 

16 Αυγούστου

Η Σουόνσι έστειλε την πρώτη προειδοποιητική βολή στην Τσέλσι με τον βαθμό της ισοπαλίας που απέσπασε στο "Stamford Bridge" στην πρεμιέρα (2-2), όμως οι πρωταθλητές σφύριζαν αδιάφορα και οκτώ ημέρες αργότερα δέχτηκαν την πρώτη "ξεγυρισμένη" σφαλιάρα, χάνοντας με κάτω τα χέρια, 3-0, από τη Μάντσεστερ Σίτι για την 2η αγωνιστική. "Στο πρώτο ημίχρονο νικούσε η καλύτερη ομάδα, στο δεύτερο μέρος ήταν καλύτερη η Τσέλσι. Εάν θεωρώ πως το 1-0 ήταν άδικο με βάση την εικόνα μας στο δεύτερο ημίχρονο, μπορείτε να φανταστείτε τι ισχύει για το 2-0 και το 3-0; Όλοι ήξεραν πως ήθελαν να κρατήσουν το 1-0 οι αντίπαλοί μας και δυσκολεύονταν να το κάνουν. Έπειτα ήρθε το δεύτερο γκολ με λάθος μας και μετά και τρίτο γκολ με λάθος μας και πάλι", δήλωσε ο Μουρίνιο, ο οποίος χρέωσε στους παίκτες του τα δύο από τα τρία γκολ της Σίτι.

 

29 Αυγούστου

Η Τσέλσι πήρε βαθιά ανάσα την 3η αγωνιστική όταν "απέδρασε" με τους τρεις βαθμούς από την έδρα της Γουέστ Μπρομ (3-2), σε ένα ματς όπου πέτυχε μάλιστα το παρθενικό του τέρμα με τη μπλε φανέλα ο νεοαποκτηθέντας από τη Μπαρτσελόνα, Πέδρο, όμως η συνέχεια απέδειξε πως εκείνο το ματς ήταν μία απλή αναλαμπή και τίποτα περισσότερο. Λίγο πριν φύγει ο Αύγουστος οι πρωταθλητές ένιωθαν πως βρίσκονταν σε... βαρυχειμωνιά, με την Κρίσταλ Πάλας του Άλαν Πάρντιου να φεύγει με "διπλό" από το "Stamford Bridge", επικρατώντας 2-1! Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη ήττα για τον Μουρίνιο στο 100ο εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος που κάθησε στον πάγκο των Λονδρέζων, με τον Πορτογάλο να πνέει τα μένεα κατά των παικτών του στο φινάλε. "Εάν ένας παίκτης δεν αποδίδει υπάρχουν δύο δρόμοι για να λύσεις το ζήτημα. Ο πρώτος είναι πως εμπιστεύομαι τόσο πολύ τον παίκτη ώστε να περιμένω βελτίωση. Περιμένεις, περιμένεις, περιμένεις και ίσως έρθει κάποιο αποτέλεσμα, ίσως δεν έρθει. Ή, ακόμα και όταν εμπιστεύεσαι τον παίκτη φτάνει η στιγμή που σκέφτεσαι: "Πρέπει να προχωρήσω σε αλλαγή". Και μπορώ να επιλέξω και τους δύο δρόμους".

 

12 Σεπτεμβρίου

Ο Ζοζέ Μουρίνιο προσπάθησε επανειλημμένα να πάρει στην Τσέλσι τον Τζον Στόουνς στο τέλος των μεταγραφών κρίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας των "μπλε" (και χτυπώντας ουσιαστικά το καμπανάκι σε Τέρι, Κέιχιλ και Ζουμά) όμως όχι μόνο δεν τα κατάφερε αλλά είδε την Έβερτον να τον... τιμωρεί την 5η αγωνιστική. Στο ματς των δύο ομάδων στο "Goodison Park" ο Στόουνς ήταν εντυπωσιακός με τη φανέλα των "ζαχαρωτών" σε αντίθεση με τους Τέρι και Ζουμά που πελαγοδρομούσαν στα μετώπισθεν των πρωταθλητών, και το τέλος του αγώνα βρήκε την Έβερτον να νικάει 3-1 με χατ-τρικ του Νέισμιθ!

19 Σεπτεμβρίου

Μετά από δύο σερί ήττες η Τσέλσι κατάφερε να σηκωθεί και να "απαντήσει" με το 2-0 επί της Άρσεναλ στο λονδρέζικο ντέρμπι, ωστόσο το ματς σημαδεύτηκε από τις "πονηριές" του Ντιέγκο Κόστα οι οποίες επέφεραν την αποβολή του Κοσιελνί. "Για μένα ο Ντιέγκο Κόστα έπαιξε όπως έπρεπε να παίξει. Για αυτό έχεις γεμάτα στάδια, πουλάς έναντι πολλών εκατομμυρίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, επειδή έτσι πρέπει να παίζεται το παιχνίδι. Για μένα ο Ντιέγκο ήταν φανταστικός, ήταν ο άνθρωπος του αγώνα", δήλωσε μετά το ντέρμπι ο "special one", όμως παρά την υπεράσπιση που προσέφερε στον Ισπανό επθετικό της ομάδας του, αυτός τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές αποκλεισμό από την αγγλική ομοσπονδία. Άλλο ένα μήνυμα πως η φετινή σεζόν θα είχε αρκετές κακοτοπιές για τους Λονδρέζους...

 

3 Οκτωβρίου

Το "St. James'Park" αποδείχτηκε αφιλόξενη έδρα για την Τσέλσι για μία ακόμα σεζόν, με τους "μπλε" να μένουν στο 2-2 (την περασμένη σεζόν πάντως που πήραν τον τίτλο γνώρισαν εκεί την πρώτη τους ήττα), ωστόσο τα χειρότερα για την Τσέλσι ήρθαν την 8η αγωνιστική όταν ήρθε νέο εντός έδρας κάζο. Η Σαουθάμπτον του Ρόναλντ Κούμαν έκανε πάρτι με τον Γκρατσιάνο Πελέ στο Λονδίνο νικώντας με 3-1 και βυθίζοντας από νωρίς στην εσωστρέφεια τους πρωταθλητές, με τον Μουρίνιο να ξεσπάει κατά του διαιτητή σε τηλεοπτική του συνέντευξη επτά λεπτών στο φινάλε. Η αγγλική FA τον περίμενε στη γωνία, ρίχνοντάς του "καμπάνα" 50.000 λιρών, και σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ήδη αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιλογή του το περασμένο καλοκαίρι να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2019!

 

21 Οκτωβρίου

Μετά από τη διακοπή λόγω υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων η Τσέλσι επέστρεψε στις νίκες με το 2-0 επί της Άστον Βίλα όμως η ηρεμία δεν επέστρεψε ποτέ στο στρατόπεδο των πρωταθλητών. Αντίθετα ο Μουρίνιο έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής για μία ακόμα φορά καθώς είδε το φως της δημοσιότητας video το οποίο τον έδειχνε σε δρόμο του Λονδίνου να σπρώχνει βίαια έναν νεαρό φαν της Τσέλσι που θέλησε να τον καταγράψει με το κινητό του. Η μπάλα είχε ήδη χαθεί εντός και εκτός γηπέδου για τον Πορτογάλο.

 

23 Οκτωβρίου

Δύο ημέρες αργότερα ο Μουρίνιο ξιφούλκησε κατά των δημοσιογράφων με αφορμή τον τρόπο που κάλυψαν το περιστατικό της επίθεσής του προς τον 14χρονο φαν της Τσέλσι, Otto Nahmmacher. "Θα συμπεριφερθώ στα αφεντικά σας με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται και σε μένα: με κανέναν σεβασμό. Δεν μιλάω για ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο είμαι έτοιμος να δεχτώ κριτική, ακόμα και ηλίθια κριτική. Δεν μου αρέσει όμως να φέρνετε στο φως ανόητα πράγματα που αφορούν την προσωπική μου ζωή. Από εδώ και πέρα η επαγγελματική μας σχέση περνάει σε διαφορετικό επίπεδο".

 

24 Οκτωβρίου

Ο κατήφορος της Τσέλσι και του ίδιου του Μουρίνιο συνεχίστηκε και την 10η αγωνιστική, καθώς όχι μόνο η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ αλλά ο ίδιος αποβλήθηκε από τον πάγκο πριν την έναρξη του δευτέρου μέρους επειδή εισέβαλε μαινόμενος στο δωμάτιο των διαιτητών στην ανάπαυλα και τους στόλισε με αρκετά "γαλλικά".

 

27 Οκτωβρίου

Σαν να μην έφτανε στην Τσέλσι η άσχημη πορεία στο πρωτάθλημα ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου να "δέσει το γλυκό" με τον αποκλεισμό της στο League Cup, με τον Εντέν Αζάρ να αστοχεί στο πλέον κρίσιμο πέναλτι στη "ρωσική ρουλέτα" απέναντι στην Στόουκ.

31 Οκτωβρίου

Απέναντι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ ο Ζοζέ Μουρίνιο είδε την ομάδα του να ξεκινάει ονειρικά το παιχνίδι ανοίγοντας το σκορ στα πρώτα λεπτά με κεφαλιά του Ραμίρες, όμως σε ένα ακόμα ματς στο "Stamford Bridge" έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Ο Κοουτίνιο έφερε τα πάνω-κάτω στο ματς με δύο εκπληκτικά γκολ και ο Μπεντεκέ "αποτελείωσε" του Λονδρέζους γράφοντας το τελικό 3-1, με τους περσινούς πρωταθλητές να παρουσιάζουν εικόνα αποσύνθεσης.

 

6 Νοεμβρίου

Ο Ζοζέ Μουρίνιο τιμωρήθηκε για την επεισοδιακή συμπεριφορά του στο ματς με τη Γουέστ Χαμ με αποκλεισμό για ένα ματς από τον πάγκο της Τσέλσι και χρηματικό πρόστιμο ενώ η αγγλική FA "έβγαλε στη φόρα" τα όσα είχε πει κατά του διαιτητή Τζον Μος στο επίμαχο ματς. Μεταξύ άλλων τον είχε αποκαλέσει "'f****** weak" ("γαμ@@@@@ αδύνατο").

 

7 Νοεμβρίου

Η Τσέλσι παρατάχτηκε στο "Britannia Stadium" χωρίς τον Μουρίνιο στον πάγκο της ελέω της τιμωρίας του για το ματς με τη Γουέστ Χαμ και στο φινάλε βρέθηκε με την 7η ήττα στην πλάτη της στην Premier League (3η σερί ήττα στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια) με τον "δήμιο" των Λονδρέζων να είναι αυτή τη φορά ο Μάρκο Αρναούτοβιτς.

 

21 Νοεμβρίου

Οι νίκες της Τσέλσι είναι σπάνιο φαινόμενο φέτος στην Premier League και μία από τις λίγες φορές που πανηγύρισαν οι φανς των Λονδρέζων ήταν στο ματς με τη Νόριτς. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης ήταν ο Ντιέγκο Κόστα, με τον Μουρίνιο να δηλώνει πάντως ότι μόνο ο Τομ Κρουζ θα μπορούσε να οδηγήσει τη φετινή Τσέλσι στην κατάκτηση του τίτλου. Mission Impossible δηλαδή ακόμα και για τον "special one".

24 Νοεμβρίου

Το κλίμα στην Τσέλσι ήταν τόσο "περίεργο" φέτος που ακόμα και μετά από θετικά αποτελέσματα ουδείς ήταν σε θέση να πανηγυρίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θριάμβος με 4-0 στο Ισραήλ επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ που επισκιάστηκε από την "κοκκορομαχία" στο ημίχρονο του Ζοζέ Μουρίνιο με τον Ντιέγκο Κόστα. Ο Πορτογάλος τεχνικός "γκρίνιαξε" στον παίκτη του για την αποτυχία του να μετατρέψει σε γκολ μία μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και ο Ισπανός δεν δίστασε να "απαντήσει".

 

29 Νοεμβρίου

Πέρυσι ο Ντιέγκο Κόστα ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του "Μου" όμως η σχέση στοργής μεταξύ των δύο ανδρών μετατράπηκε σε σχέση... οργής. Στο τοπικό ντέρμπι με την Τότεναμ στο "White Hart Lane" (0-0) ο Κόστα έμεινε στον πάγκο στο ξεκίνημα και όταν συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε περίπτωση να έμπαινε ούτε ως αλλαγή πέταξε τη "σαλιάρα" του με στόχο τον προπονητή του! Λίγο αργότερα ο παίκτης αναγνώρισε το λάθος του, λέγοντας: "Το περιστατικό με την προπονητική σαλιάρα ανήκει στο παρελθόν. Έκανα ένα λάθος αλλά η σχέση μου με τον Μουρίνιο είναι εκπληκτική, έχουμε εξαιρετική σχέση".

 

5 Δεκεμβρίου

Στις 8 Αυγούστου του 2015 η Μπόρνμουθ αντιμετώπισε εκτός έδρας την Άστον Βίλα στο πρώτο ματς της ιστορίας της στην Premier League και σε λιγότερο από τέσσερις μήνες έφτασε να πανηγυρίζει στο "Stamford Bridge" έναν ιστορικό θρίαμβο, υποτάσσοντας με 1-0 την Τσέλσι του Μουρίνιο! Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 82' από τον Γκλεν Μάρεϊ, ο οποίος ήταν στο χορτάρι για μόλις 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα! Μετά τη λήξη, ο Μουρίνιο ομολόγησε πως η ομάδα του θα πρέπει μάλλον να εστιάσει στο πώς θα πλασαριστεί στην πρώτη εξάδα κα όχι στην πρώτη 4άδα που οδηγεί στο νέο Champions League. "O στόχος μας είναι η τετράδα, ίσως όμως τώρα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εξάδα. Πριν τον αγώνα δεν ήμουν ευχαριστημένος με τη θέση μας στη βαθμολογία, οπότε φανταστείτε πώς είμαι τώρα μετά την εντός έδρας ήττα".

 

14 Δεκεμβρίου

Το τελευταίο καρφί στο ποδοσφαιρικό φέρετρο του Μουρίνιο στην Τσέλσι το έβαλε ο Κλάουντιο Ρανιέρι, με την πρωτοπόρο Λέστερ να δαμάζει το βράδυ της Δευτέρας τους "μπλε" (2-1) και να τους βυθίζει στην 16η θέση της βαθμολογίας. Οι 9 ήττες στα πρώτα 16 ματς πρωταθλήματος σηματοδότησαν το χειρότερο ξεκίνημα για την ομάδα του Δυτικού Λονδίνου μετά το 1978, χρονιά που αποχαιρέτησαν τη μεγάλη κατηγορία, με τον Μουρίνιο από την πλευρά του να βγάζει στη σέντρα τους παίκτες του κάνοντας λόγο για προδοσία! "Αισθάνομαι ότι έχει προδοθεί η δουλειά μου. Είναι δύσκολο για μας να σκοράρουμε όταν έχεις παίκτες που δεν βρίσκονται στην καλύτερη φόρμα τους. "Όλη την περασμένη σεζόν έκανα εξαιρετική δουλειά και τους έφερα σε ένα επίπεδο, πιο πάνω από αυτό που είναι πραγματικά. Δεν είναι όλοι τους φυσικά, αλλά είναι εμφανές πως κάποιοι από αυτούς δυσκολεύονται να βρεθούν στα ίδια επίπεδα απόδοσης μετην περασμένη σεζόν". Μάλλον οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους διοικούντες την Τσέλσι, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ειδικότερα να αντιλαμβάνεται πως το γυαλί στις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες έχει ραγίσει οριστικά και δεν ξανακολλάει.

 

17 Δεκεμβρίου

Και κάπως έτσι ήρθε αναπόφευκτα η απόλυση του Πορτογάλου για δεύτερη φορά από την Τσέλσι (η πρώτη το 2007) μόλις επτά μήνες μετά την κατάκτηση της Premier League, με τον πλέον επιτυχημένο προπονητή στα 110 χρόνια ιστορίας των Λονδρέζων να αναζητεί ήδη τον επόμενο σταθμό της καριέρας του...

logo ros
www.sport24.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προγνωστικά για το στοίχημα & προβλέψεις Πέμπτη 29-03-18

Μεταγραφική βόμβα από τον Ολυμπιακό (photos)

Σε αυτό το Euro παίζεται μεγάλη… μπάλα (Video-Gallery)