Οι 110 μεταγραφές του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό (by: Contra.gr)

 
Το Contra.gr ξεσκονίζει τις μεταγραφές του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και δίνει όλες τις απαντήσεις, με αναλυτικά infographics. Πόσους παίκτες έχει αποκτήσει απ’το 2010 μέχρι και σήμερα; Πόσα λεφτά έχουν δοθεί, πόσα έχουν εισπραχθεί και ποιο είναι το συνολικό ταμείο; Πόσοι παίκτες έρχονται συνολικά κάθε σεζόν και πόσο τελικά παίζουν στον Ολυμπιακό;
Έξι σεζόν, 11 μεταγραφικές περίοδοι. Πάνω από 100 παίκτες που αποκτήθηκαν απ’τον Ολυμπιακό και δεκάδες εκατομμύρια. Πόσα; Τα νούμερα δεν γίνεται να είναι 100% ακριβή, δεν έχουμε πρόσβαση στα ταμεία των ομάδων. Βοηθοί μας το transfermarkt που σ’αυτό το κομμάτι είναι αξιόπιστο και το ρεπορτάζ του Σταύρου Γεωργακόπουλου, που κλήθηκε να διορθώσει όποια νούμερα του transfermarkt θεωρούσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η σούμα λέει τα εξής. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει 85.9 εκατομμύρια ευρώ για τους παίκτες που ήρθαν στο λιμάνι και στο ίδιο διάστημα έχει εισπράξει 76.7 εκατομμύρια. Ένα πάρε-δώσε που αφήνει αρνητικό ταμείο μόλις 9.2 εκατομμυρίων ευρώ. “Μόλις” γιατί 9.2 εκατομμύρια ευρώ καθαρά μεταγραφικά έξοδα σημαίνουν πως ο Ολυμπιακός βγάζει κάθε χρόνο απ’τα ταμεία 1.5 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές.
Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ το χρόνο δεν είναι τεράστιο νούμερο.
Όμως, τεράστια και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσά στο πάρε-δώσε και ο συνολικός τζίρος. Όπως βλέπετε και στα γραφήματα, με τον Μαρινάκη στο τιμόνι ο Ολυμπιακός έχει αυξήσει τα ποσά και των δύο κατευθύνσεων, και τα έξοδα και τα έσοδα. Απ’τα 13 εκατομμύρια που έδωσε το πρώτο καλοκαίρι έφτασε στα 26.7 που ξόδεψε πέρσι κι απ’τα πέντε εκατομμύρια που εισέπραξε την πρώτη χρονιά έφτασε τη διετία 2013-15 να εισπράξει σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ.

  Ασύλληπτα έσοδα από πωλήσεις, που έφεραν τον Ολυμπιακό να είναι “συν” στο συνολικό ταμείο πριν την έναρξη της τελευταίας μεταγραφικής περιόδου. Κερδισμένοι ήταν οι ερυθρόλευκοι πριν ξεκινήσει το φετινό πάρε-δώσε. Βρέθηκαν στο -9.2 γιατί ξόδεψαν ένα εικοσάρικο το φετινό καλοκαίρι και γιατί για πρώτη φορά δεν έγιναν σημαντικές πωλήσεις στο ίδιο διάστημα
Συνολικό κόστος λοιπόν γύρω στο δεκάρικο, που μπορεί να αυξηθεί με νέες αγορές τον Ιανουάριο, αλλά και να εξαλειφθεί με 1-2 πωλήσεις στο ίδιο διάστημα.

18 νέοι παίκτες κάθε σεζόν

Τα νούμερα ζαλίζουν και όσον αφορά την ποσότητα των μεταγραφών. Σ’αυτές τις 11 μεταγραφικές περιόδους ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει 110 ποδοσφαιριστές. Κάποιοι βέβαια έχουν διπλές εγγραφές, είτε γιατί πρώτα ήρθαν ως δανεικοί και μετά αποκτήθηκαν με αγορά (Ρομπέρτο, Μιλιβόγεβιτς), είτε γιατί είχαν διπλό δανεισμό (Μαρκάνο, Εντινγκά). Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τις “διπλές εγγραφές”, το νούμερο των εισερχομένων είναι τεράστιο.
Πάνω από 100 ποδοσφαιριστές σε έξι χρόνια σημαίνει πως ο Ολυμπιακός κατά μέσο όρο αποκτά κάθε σεζόν 18 ποδοσφαιριστές. Μια ολόκληρη αποστολή νεοφερμένων και στη συνέχεια θα δούμε πόσοι τελικά παίζουν στον Ολυμπιακό και πόσο λίγο κάθονται στο λιμάνι.

  Παρά τη διάθεση του Ολυμπιακού να παίρνει ο,τι μπορεί απ’την εγχώρια αγορά, η καταμέτρηση λέει πως το 65% των παικτών έρχονται απ’το εξωτερικό και το 35% αφορά επιλογές απ’την Ελλάδα. Επιπλέον, το 52% αποκτώνται ως ελεύθεροι ή δανεικοί, με το υπόλοιπο 48% να αφορά παίκτες που ο Ολυμπιακός αγοράζει από άλλες ομάδες.

Ελάτε, παίξτε, τελειώσατε: Μία σεζόν, 30 επίσημοι αγώνες και το κλαμπ των 16

Με 18 νέους παίκτες κάθε σεζόν και με πωλήσεις που έχουν αποφέρει σχεδόν 77 εκατομμύρια ευρώ δημιουργείται το ερώτημα “πόσο μένουν όλοι αυτοί στο λιμάνι και για πόσο αγωνίζονται στον Ολυμπιακό”. Οι απαντήσεις βρέθηκαν αφού μετρήσαμε τις σεζόν που οι παίκτες είναι ενεργοί στο ρόστερ του Ολυμπιακού (και όχι δανεικοί) και τους επίσημους αγώνες που έχουν δώσει για τους ερυθρόλευκους σε Super League, Kύπελλο και Ευρώπη. Στην καταμέτρηση μπήκαν όσοι υπογράφουν συμβόλαια ως αγορές/ελεύθεροι και όχι οι δανεικοί, αφού ο δανεισμός έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.
Τα αποτελέσματα είναι μάλλον σοκαριστικά. Οι παίκτες που έρχονται απ’το εξωτερικό παίζουν κατά μέσο όρο 30 ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού και αυτοί που αποκτώνται απ’την Ελλάδα αγωνίζονται κατά μέσο όρο σε 23 παιχνίδια. Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της ενεργής παραμονής στο ρόστερ του Ολυμπιακού, τόσο αυτοί που έρχονται απ’έξω όσο και τα εγχώρια αποκτήματα, μετά βίας ξεπερνούν τον μέσο όρο της μίας σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Τα νούμερα δείχνουν πως όλο αυτό το πάρε-δώσε δεν έχει μόνο πολύ υψηλούς οικονομικούς τζίρους, αλλά και τη συνέπεια της βραχύβιας παραμονής στην ομάδα του Ολυμπιακού. Μόλις το 22% των παικτών που έρχονται απ’το εξωτερικό παίζουν για δύο ή περισσότερες σεζόν στον Ολυμπιακό, ενώ για τα εγχώρια αποκτήματα το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 20%.

  Συνολικά, απ’τους 76 παίκτες που απέκτησε ως ελεύθερους ή με αγορά ο Ολυμπιακός απ’το καλοκαίρι του 2010 μέχρι το φετινό, μόνο οι 16 έχουν αγωνιστεί για δύο ή περισσότερες σεζόν με τα ερυθρόλευκα. Το υπόλοιπο 79% αποχωρεί χωρίς να συμπληρώσει δεύτερη χρονιά ενεργής παρουσίας στο λιμάνι. Αν μετρούσαμε και τους δανεικούς, το ποσοστό των παικτών που παίζουν λιγότερες από δύο σεζόν θα άγγιζε το 90%.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο κλαμπ των 16, σ’αυτούς δηλαδή που έχουν αγωνιστεί δύο ή περισσότερες σεζόν, οι εννιά αποκτήθηκαν την πρώτη χρονιά Μαρινάκη, πριν δηλαδή αρχίσει το πολύ έντονο και μαζικό πάρε-δώσε. Πράγμα που σημαίνει πως στο διάστημα 2011-15 το ποσοστό των παικτών που έπαιξαν δύο ή περισσότερες σεζόν στον Ολυμπιακό πέφτει στο απίστευτο 12% (7 απ’τους 60). Στο κλαμπ μπορούν να μπουν και να ανεβάσουν το ποσοστό οι Ρομπέρτο, Μπουχαλάκης, Κασάμι, Μποτία, Ντουρμάζ, Μαζουακού, Φορτούνης, Αυλωνίτης και Ομάρ, αν συνεχίσουν στο λιμάνι και μετά τον Ιανουάριο.

Οι παίκτες που δεν έπαιξαν ποτέ

Φέτος έκαναν ρεκόρ σύντομης παραμονής ο Λόρια και ο Χαλκιαδάκης. Αμφότεροι αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι το καλοκαίρι, αλλά αποδεσμεύτηκαν την ίδια μεταγραφική περίοδο, γεγονός χωρίς προηγούμενο.
Υπάρχουν και άλλοι παίκτες που αποκτήθηκαν χωρίς να αποτελέσουν ενεργά μέλη του ρόστερ ούτε για ένα εξάμηνο, χωρίς να φορέσουν τη φανέλα του Ολυμπιακού έστω σε ένα επίσημο παιχνίδι. Στο κλαμπ των μηδέν ματς ανήκουν και οι Σουμπίνιο, Επστάιν, Μονιάκης, Κατάι, Γκρμπιτς, Ντε Βινσέντι, Καραγκούνης, Ντιέλνα, Καθάριος και Θανάσης Παπάζογλου. Ακόμη ανήκουν στον Ολυμπιακό χωρίς να έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα του ο Γιαννιώτης, ο Κολοβός, ο Τζανακάκης, ο Ιμπραϊμ, ο Ζντιέλαρ και ο Καραμάνος.
Τέλος, ένα μόνο εξάμηνο έχουν παίξει στον Ολυμπιακό ο Νέμεθ, ο Τάτος, ο Κοστάνζο, ο Γέστε, ο Χαβίτο, ο Μόνχε, ο Πίνο, ο Γιαταμπαρέ, ο Βάις, ο Γκαζαριάν, ο Αμπιντάλ και ο Χάρα.
Πάμε να δούμε αναλυτικά κάθε σεζόν, τους παίκτες που ήρθαν στον Ολυμπιακό, το κόστος, το πόσο έμειναν στο λιμάνι, τους επίσημους αγώνες που έδωσαν στα ερυθρόλευκα.

2010-11: Το πρώτο αίμα με Ριέρα, οι ελεύθεροι και οι Φουστέρ, Μανιάτης


  Πρώτο καλοκαίρι του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και o ιδιοκτήτης των ερυθρολεύκων “τα σκάει” για τον Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός τελικά φεύγει έναν χρόνο αργότερα, όπως κι ο Ουρτάδο. Είναι η χρονιά που έρχονται παίκτες που θα μείνουν καιρό στον Ολυμπιακό και θα προσφέρουν. Ο Φουστέρ είναι ακόμα εδώ, όπως και ο Μανιάτης που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, ενώ έδωσαν πολλά ο Χολέμπας, ο Μοδεστό, ο Πάντελιτς, ο Παπάζογλου, ο Ιμπαγάσα και ο Μέγερι. Τζακ-ποτ ο ελεύθερος Τζεμπούρ τον Ιανουάριο και στο ρόστερ βέβαια υπάρχει και η τελευταία μεταγραφή του Κόκκαλη, ένας δανεικός Βέλγος που το καλοκαίρι δεν απασχολεί πολύ κόσμο, ο Μιραλάς.

2011-12: Μιραλάς, Αμπντούν, Κάρολ και οι απόντες Κατάι-Γκρμπιτς


  Ο Μαρινάκης κάνει δικό του τον Μιραλάς για 2.5 εκατομμύρια και έναν χρόνο αργότερα θα τον πουλήσει για 7.65. Ο Φέισα είναι εξίσου ακριβός, παίζει λίγο για δύο χρόνια, αλλά κι αυτός θα πουληθεί αφήνοντας κέρδος. Οι περισσότεροι εκείνης της σεζόν περνάνε και δεν ακουμπάνε, οι Ορμπάιθ-Μαρκάνο προσφέρουν, αλλά δεν μένουν και τελικά περισσότερα δίνει ο Αμπντούν και Κάρολ που έρχεται τον Ιανουάριο. Ο Καζίμ-Ρίτσαρντς εγκαινιάζει τον κύκλο αυτών που έρχονται τον χειμώνα, παίζουν, αλλά προσφέρουν ελάχιστα.

2012-13: Η πιο λιτή σεζόν, ο Σιόβας και το τζακ-ποτ με Σάμαρη-Μανωλά


  Η πιο "λιτή" σεζόν, αφού στον Ολυμπιακό έρχονται μόνο 12 παίκτες και είναι η μοναδική φορά που κανείς δεν είναι δανεικός. Απ’τα αποκτήματα του εξωτερικού μόνο ο Μασάδο κάνει δεύτερη χρονιά, χωρίς ποτέ να πείσει. Ο Ολυμπιακός πιάνει το τζακ-ποτ στις εγχώριες κινήσεις. Ο Σιόβας μένει για καιρό στην ομάδα και είναι ακόμα εδώ, αλλά τα μεγάλα κέρδη έρχονται από Μανωλά-Σάμαρη. Ο πρώτος αποκτάται ως ελεύθερος και μετά από δύο σεζόν φεύγει για 13 εκατομμύρια κι ο δεύτερος αγοράζεται με ψίχουλα (400.000 ευρώ) για να πουληθεί μετά από μία σεζόν για 10 εκατομμύρια.

2013-14: Ο Τσόρι, ο Σαβιόλα, ο Κάμπελ και τα λεφτά-εξπρές του Βάις


  Ο Ολυμπιακός σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 20 μεταγραφών, αφού αποκτά 23 ποδοσφαιριστές, ενώ είναι η σεζόν με τους περισσότερους ελεύθερους (8). Κανείς απ’αυτούς που αγοράστηκαν δεν προσφέρει κάτι σπουδαίο, με τον Γιαταμπαρέ να παίζει μόνο έξι μήνες αλλά να ανήκει ακόμα(!) στον Ολυμπιακό και τον Μπουχαλάκη να έχει τώρα την ευκαιρία του. Ο Σαβιόλα έρχεται ως ελεύθερος και μεγάλο όνομα, αλλά φεύγει μετά από μία χρονιά, ενώ ο Τσόρι γίνεται ο νέος Ιμπαγάσα, ο βετεράνος μπαλαδόρος που έρχεται ως ελεύθερος και γίνεται κομβικός και σημείο αναφοράς.
Ο Σαλίνο είναι ακόμα εδώ, ο Κάμπελ προσφέρει πολλά ως δανεικός κι ο Βάις φέρνει τα πιο γρήγορα λεφτά, αφού μετά από μόλις έξι μήνες πωλείται για 5.3 εκατομμύρια ευρώ. Εντινγκά και Μαρκάνο γίνονται οι πρώτοι που έρχονται δανεικοί δύο φορές.

2014-15: Ο Ρομπέρτο, ο Αφελάι, ο Αμπιντάλ και οι δύο ακραίοι μπακ


  Ρεκόρ με 24 παίκτες, ρεκόρ και με 14 αγορές. Η μεγάλη κίνηση είναι η αγορά του Ρομπέρτο με 5.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Κασάμι είναι κι αυτός πολύ ακριβή επένδυση. Ο δανεισμός του Μήτρογλου έχει μεγάλο κόστος, ενώ ο Μπενίτεθ κι αυτός κοστίζει πολλά και φέτος είναι δανεικός. Ο Αφελάι είναι το όνομα που απογοητεύει όπως και ο Αμπιντάλ, αλλά ο Ολυμπιακός πετυχαίνει διάνα με Μαζουακού και Ελαμπντελαουϊ, παίκτες που θέλει πλέον να πουλήσει πολύ ακριβά. Ο Φορτούνης αποδεικνύεται σωστή επιλογή, ενώ ο Μιλιβόγεβιτς τελικά αγοράζεται την επόμενη χρονιά.
Τέλος, ο Χάρα δημιουργεί ρεκόρ χασούρας, αφού κοστίζει 1.5 εκατομμύριο ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος έξι μήνες αργότερα.

* Τα infographic επιμελήθηκε η Κατερίνα Γκολέμη.

http://www.contra.gr/multimedia/article3440401.ece/BINARY/original/Themis-Kaisaris.png 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε αυτό το Euro παίζεται μεγάλη… μπάλα (Video-Gallery)

Μεταγραφική βόμβα από τον Ολυμπιακό (photos)

Τζορτζ Μπεστ, τον λάτρεψε το ποδόσφαιρο, λάτρεψε τις καταχρήσεις (vid)