Κένεθ «Κεν» Άστον : ο εφευρέτης της κόκκινης και της κίτρινης κάρτας..(1 September 1915 – 23 October 2001)

Ken-Aston
Από μικρά παιδιά αρχίσαμε να παρακολουθούμε ποδοσφαιρικούς αγώνες, μέχρι που γίναμε μεγάλοι άνθρωποι λατρεύοντας παίκτες ως είδωλα και θεωρώντας, πλέον, ο καθένας μας τον εαυτό μας «προπονητές» ασκώντας κριτική σε ότι και αν συμβαίνει. 

Ένα μέρος του ποδοσφαίρου είναι και οι κυρώσεις της κόκκινης και της κίτρινης κάρτας. Πολλές φορές είδαμε αυτά τα δύο χρώματα να βγαίνουν από την τσέπη του διαιτητή, με την κάθε απόφαση του να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα, προκαλώντας τις αντιδράσεις οπαδών και παικτών. Ποτέ κανείς μας όμως δεν αναρωτήθηκε από πού προήλθαν και πως ξεκίνησαν.

Εφευρέτης των καρτών ήταν ο Άγγλος ρέφερι της δεκαετίας του 60’ Κένεθ Άστον, ο οποίος έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελο 1962 της Χιλής. Στο Μουντιάλ του 1996 που είχε διεξαχθεί στην Αγγλία, ήταν υπεύθυνος σε μερικούς αγώνες, όπως στον προημιτελικό Αγγλία-Αργεντινή. Διαιτητής ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Κράιτλαϊν, ο οποίος κατά την διάρκεια του εν λόγω αγώνα παρατηρούσε τους Μπόμπι και Τζακ Τσάρλτον, αλλά λόγω γλώσσας… οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές δεν το κατάλαβαν!


Την επόμενη μέρα αδερφοί Τσάρλτον απορημένοι ενημερώθηκαν από τον Τύπο για τις παρατηρήσεις που δέχθηκαν, την ώρα που μπροστά ήταν και ο Άστον. Σε μια συνέντευξη της εποχής περιγράφει τον τρόπο που του ήρθε η ιδέα: “Φεύγοντας από το γραφείο με το αμάξι μου, ήμουν αφηρημένος και κουρασμένος και μπροστά σε ένα φανάρι που ήταν πράσινο, συνέχιζα το δρόμο μου, όταν έγινε κίτρινο. Φυσιολογικά, έκοψα ταχύτητα και αμέσως ακολούθησε το κόκκινο για να σταματήσω τελείως. Αμέσως, στο μυαλό μου ήρθε αμέσως η ιδέα των καρτών, μια κίτρινη για προειδοποίηση που θα τη θυμάται σαφώς περισσότερο από την παρατήρηση ο παίκτης και στη συνέχεια η κόκκινη.”

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Κένεθ Άστον το πρότεινε και η εφαρμογή των καρτών έγινε στο επόμενο Μουντιάλ, το 1970.

Ο Άστον έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών το 2001. Γεννημένος σαν σήμερα 1 September 1915 στο Κόλτσεστερ, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά λάτρης του ποδοσφαίρου. Για αυτό και αρχικά ασχολήθηκε με την διαιτησία σαν χόμπι.

Αρχικά ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά ένας τραυματισμός στον αγκώνα δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Ο τραυματισμός αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε δεκτός ως πιλότος στην πολεμική αεροπορία της Βρετανίας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλα αυτά, υπηρέτησε στο πυροβολικό και μετατέθηκε στην Ινδία, (φτάνοντας τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη) όπου και οργάνωνε αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ Βρετανών στρατιωτών με διαιτητή των ίδιο φορώντας κράνος και μάσκα αερίων, λόγω των βομβαρδισμών!

Ο καινοτόμος, όπως αποδεικνύεται, Κένεθ Άστον ήταν ο εφευρέτης και του θεσμού του αναπληρωματικού διαιτητή καθώς και συγκεκριμένου ορίου πίεσης αέρα στις ποδοσφαιρικές μπάλες.

 
Αναδημοσίευση από  Σέντερ φορ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προγνωστικά για το στοίχημα & προβλέψεις Πέμπτη 29-03-18

Σε αυτό το Euro παίζεται μεγάλη… μπάλα (Video-Gallery)